nu am mai scris de mult , dar odihna ma cam omoara zilele astea , acuma primesc feedbackul oboseli
Cum afectează somnul de slabă calitate organismul
Efectele unui somn de bună (sau slabă) calitate au fost intens studiate. Mă refer aici atât la numărul de ore dormite cât și la modul în care acesta are loc. Printre efectele negative constatate se numără:
Stare de oboseala şi lipsă de motivaţie,
Stări dese de iritabilitate,
Dificultatea de a lua decizii și a controla stresul
Scăderea imunității generale a organismului, infecții și răceli (mici și frecvente),
Creșterea riscului problemelor de sănătate, în special diabet și boli de inimă,
Concentrare generală scăzută,
Creativitate redusă şi de rezolvare a problemelor,
Viteză de reacție scăzută.
. Dusul de dimineata tine departe oboseala toata ziua
Una dintre metodele care ne ajuta sa eliminam starea de somnolenta si oboseala, pe care o avem in momentul in care ne trezim dimineata, este dusul cu apa calduta, care ne ajuta sa ne invioram si sa ne improspatam. O igiena corespunzatoare dimineata ne creaza o stare de confort si de buna dispozitie.'
. Un mic dejun copios, energizantul de care avem nevoie
Un alt aspect important il reprezinta continutul micului dejun, care este necesar pentru asigurarea energiei de care avem nevoie la inceputul fiecarei zile. Un pahar cu suc natural, o cana cu lapte amestecat cu cacao, un ceai sau o cafea ne ajuta sa fim in forma.
.Programul de somn fix garanteaza un somn de calitate
Cel mai bine este sa ne stabilim anumite ore la care sa ne culcam si sa ne trezim, pe care sa incercam sa le respectam mereu. Sase sau sapte ore de somn pe noapte sunt suficiente pentru un adult. Mai multe ore de somn poate afecta buna functionare a corpului. Somnul din timpul zilei nu trebuie sa depaseasca o ora, deoarece acesta nu indeplineste acelasi rol ca somnul din timpul noptii, deci nu-l poate substitui.
. Exercitiile fizice ne mentin in forma
Exercitiile fizice reprezinta o modalitate de a ne intari sistemul imunitar si rezistenta organismului, astfel incat suntem mai sanatosi, iar corpul nostru face fata mult mai usor stresului, bolilor care pot aparea si oboselii acumulate.
Aerul proaspat asigura un somn linistit
Camera trebuie aerisita des, deoarece aerul proaspat, curat ne ajuta sa respiram mult mai usor, astfel incat sa avem parte de un somn cat mai linistit. In acelasi timp, temperatura camerei nu trebuie sa fie nici prea scazuta, nici prea ridicata, ci potrivita. Temperatura optima este de aproximativ 20 °C.
Un pat moale si curat, secretul unui somn profund
Unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie sa tinem cont daca vrem sa ne odihnim bine este ca perna pe care dormim sa fie potrivita, sa nu ne afecteze pozitia pe care trebuie sa o avem in timpul somnului. Pernele mai mici umplute cu fulgi sau cu puf sunt cele mai bune. De asemenea, lenjeria de pat trebuie sa fie schimbata cat de des posibil, pentru a fi curata. Acelasi lucru este indicat si in cazul pijamalelor. Ne odihnim mult mai bine daca dormim intr-un mediu curat.
Fără televizor și laptop în dormitor. Știu, știu, trebuie să te uiți la puțin TV înainte de culcare. Sau să adormi cu laptopul în brațe. Personal, când ne-am mutat unde stăm acum, nu am vrut să pun televizor în dormitor. Raționamentul meu era simplu: avem unul în living, la 4-5 metri distanță așa că ce rost are și în dormitor. Am fost mirat să văd surprinderea prietenilor: “Dar nu stați seara la TV?”. Ba da, în living, la câțiva metri distanță. Adevărul este că am vrut să delimitez clar spațiile: livingul includea și partea în care stăm seara ca familie și ne uităm la un film bun. Dormitorul este pentru somn și sex (care de altfel favorizează un somn bun). E drept că uneori înainte de culcare obișnuiesc să citesc ceva, dar în pat nu are ce căuta televizorul și laptopul.
În orele dinainte de culcare relaxează-te. E recomandabil să eviți agitația înainte de somn. Vezi și sfaturile precedente.
Nu te culca cu stomacul gol. Sau plin. Să te pui în pat cu stomacul plin nu va favoriza un somn bun. E valabil și reversul – dacă stomacul tău vrea mâncare în timpul somnului, nu te va ajuta să dormi bine.
asta nu am stiut si dorm des pe burta
*Poziția în care dormi. În general este recomandat să dormi pe spate sau pe o parte și să eviți dormitul pe burtă.
Nu sta treaz în pat. Dacă nu reușești să adormi, nu rămâne în pat. Fă ceva până te simți obosit. Bea o cană cu lapte cald. Senzația neplăcută de a nu putea adormi nu-ți va fi de ajutor dacă rămâi în pat.
e ceva de munca si sa te odihnesti :)
Comentarii
Trimiteți un comentariu